kawa do kawiarni

Kawa do kawiarni

Dobra aromatyczna kawa do kawiarni bywa ważniejsza niż najmodniejsza aranżacja lokalu, sprzęt najlepszej jakości czy nawet najatrakcyjniejsze ceny. Najlepsza kawa ma moc przyciągania klientów, którzy mają obecnie coraz większe wymagania dotyczące kawy i są coraz bardziej wybredni. W naszej ofercie znajdziesz najlepsze kawy ziarniste do kawiarni, hotelu czy restauracji, które sprawią, że klienci chętnie będą do Ciebie wracać. By poczuć pełnię smaku i aromatu, jaką może mieć tylko prawdziwa świeżo wypalana kawa.

Sekret sukcesu kawiarni? Kawa!

Jeszcze do niedawna nie zastanawialiśmy się nad tym, jaką kawę pijemy. Świadomość i wiedza na jej temat ograniczała się do kawy z ekspresu lub kawy sypanej. Zwyczaje konsumentów się jednak zmieniają i dziś coraz więcej klientów docenia dobrą kawę, za którą skłonni są zapłacić więcej, jeśli mają pewność, że otrzymają produkt naprawdę świetnej jakości.

Nie jest więc tajemnicą, że oczekiwania klientów wobec kawy rosną. Dziś doskonała kawa do kawiarni może zadecydować o tym, czy goście ponownie Cię odwiedzą. To jeden z czynników, który decyduje o powodzeniu biznesu. Dlatego wybór kawy do gastronomii to nie lada wyzwanie. Chętnie Cię w nim wesprzemy — doradzając, jaka kawa sprawdzi się najlepiej i oferując produkty wyłącznie wysokiej jakości.

Jaka kawa do kawiarni?

Zastanawiasz się, jaka kawa do Twojej kawiarni będzie najlepsza? Oto kilka wskazówek, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze ziaren.

Smak kawy

Kawa do kawiarni przede wszystkim musi smakować klientom. Jeśli klienci będą mieć świadomość, że kawa w Twojej kawiarni wyróżnia się wyjątkowym, dobrze zbalansowanym, intensywnym i głębokim smakiem, chętniej będą odwiedzać Twój lokal. Oczywiście smak kawy musi odpowiadać większości klientów, a sama kawa do kawiarni powinna być względnie uniwersalna.

Co to oznacza? Dobrze jest wybrać kawę, która świetnie nadaje się do przygotowania espresso czy americano, ale także idealnie komponuje się z mlekiem, np. jako cappuccino czy latte macchiato. Dobrze sprawdzą się tutaj kawy Arabica 100% lub mieszanki Arabiki z Robustą, w których dominują nuty orzechowe, czekoladowe czy karmelowe.

Unikatowość i jakość ziaren kawy

W branży gastronomicznej wyróżnienie się na tle konkurencji to jeden z kluczowych elementów marketingu. Jeśli w swojej kawiarni podajesz taką samą kawę, jaką klient może znaleźć w większości okolicznych lokali, spada szansa, że przyjdzie właśnie do Ciebie. Podobnie, jeśli serwujesz kawę, którą klient równie dobrze może przygotować we własnym domu. Wtedy po prostu nie będzie miał powodu, by zajrzeć do Twojej kawiarni.

Dlatego warto wybierać starannie wyselekcjonowane kawy ziarniste, z pewnym źródłem pochodzenia zamiast kaw dużych koncernów produkujących kawę na masową skalę. Wówczas masz gwarancję zarówno unikatowości, jak i wysokiej jakości ziaren. Możesz też eksperymentować i poza standardowym espresso czy cappuccino serwować swoim klientom tzw. specialty coffee. To kawa, która może się poszczycić mianem doskonałej lub wybitnej.

Różnorodność serwowanej kawy

Aby odróżnić swoją kawiarnię od konkurencji, możesz zainwestować w dwa młynki. Jeden młynek będzie mielił kawę bardziej uniwersalną, pod espresso, cappuccino i inne rodzaje kaw mlecznych, drugi młynek może być przeznaczony do rotowania różnymi rodzajami i różnymi smakami kawy.

Takie rozwiązanie pozwoli dotrzeć Ci zarówno do osób, które lubią tzw. klasykę i kawy z mlekiem, jak i do tych, którzy chętnie odkrywają nowe smaki i niuanse w kawie. Wówczas możesz wybrać kawy, które wyróżnia delikatny smak, w których czuć owocową kwasowość, w tym także kawy z segmentu specialty coffee dla gości najbardziej wymagających, poszukujących kaw wybitnych. Kawa niededykowana pod espresso, idealnie nadaje się do parzenia metodami przelewowymi (ekspres przelewowy) i alternatywnymi (jako np. kawa z dripa czy Chemexu).

Takie rozwiązanie pozwoli też na lepsze poznanie preferencji klientów, edukację w zakresie różnorodności kawy oraz zwiększenie kompetencji zespołu i wyróżnienie swojej kawiarni doskonałymi kawami z całego świata.

Kawa do kawiarni świeżo palona

Kawowy napar, który wyróżnia się pysznym smakiem i wyjątkowym aromatem, który czuć od razu po przekroczeniu progu lokalu? To możliwe, jeśli zamówisz kawę świeżo paloną, która zachwyci Twoich, nawet najbardziej wybrednych, klientów intensywnym smakiem i zapachem.

Kawa świeżo palona w rzemieślniczej palarni to świetny pomysł na zdobycie przewagi konkurencyjnej i gwarancja, że serwujemy kawę doskonałej jakości. Wielu właścicieli gastronomii decyduje się na zakup ziaren dużych popularnych marek. Zwykle jednak nie oznacza to, że kupujemy kawę rzeczywiście świeżo paloną, a informacja o dacie wypalenia nie widnieje nawet na opakowaniu (jest podana wyłącznie data przydatności do spożycia). A długi czas trwania procesu logistycznego — od wypalenia, przez transport i sprzedaż — sprawia, że do naszego kawiarnianego młynka w rzeczywistości wcale nie trafiają ziarna świeżo wypalone, a takie, które w opakowaniu przeleżały kilka lub nawet kilkanaście miesięcy. Nie przygotujesz z nich ani dobrego espresso ani żadnego innego naparu o głębokim i pełnym smaku.

Zawartość kofeiny

Wybierając najlepszą kawę do Twojej kawiarni, warto wziąć pod uwagę porę, w której klienci najliczniej ją odwiedzają. Kawiarnie hotelowe czy biznesowe najwięcej gości obsługują rano i w okolicach południa. Wówczas dobrym pomysłem będzie wybór kawy pod espresso, której zawartość kofeiny jest stosunkowo wysoka. Dzięki temu możemy zagwarantować klientom oczekiwane przez nich pobudzające działanie. Dobrym wyborem będzie tutaj blend Arabiki z Brazylii z dodatkiem Robusty, która ma wyższą zawartość kofeiny.

Najlepsze kawy ziarniste do kawiarni

Co zatem zamówić do kawiarni? Kawa ziarnista, którą proponujemy jako polska palarnia rzemieślnicza wypalająca wyłącznie najlepsze ziarna, będzie wyśmienitym wyborem, który z pewnością docenią Twoi klienci i goście. Warto wiedzieć, że kawa mielona na życzenie i według preferencji klienta także jest dostępna w naszej ofercie.

Kawa ziarnista świetnej jakości dla koneserów i smakoszy

Ziarna kawy, które oferujemy, to efekt naszej wieloletniej fascynacji światem kawy i niestrudzonych poszukiwań nowych smaków i niuansów w kawie. Odwiedzamy najważniejsze kawowe eventy na całym świecie, degustując, odkrywając nowe smaki i nawiązując nowe kontakty ze sprawdzonymi dostawcami kawy.

Oferowane przez nas kawy mają certyfikaty  Rainforest Alliance i Certyfikat BIO. Część z nich to tzw. specialty coffee, wytwarzane w technologii Swiss Water oraz Swiss Water Organic.

Ziarna z całego świata w Twojej kawiarni

W ofercie posiadamy świetnej jakości kawy, które uprawiane są na całym świecie: w Brazylii, Peru, Ekwadorze, Hondurasie, Kostaryce, Gwatemalii, Rwandzie, Etiopii i wielu innych regionach. Sprowadzamy wyłącznie ziarna pochodzące z niewielkich ekologicznych plantacji, w tym specialty coffee, które są świetnie zbalansowane w smaku, idealne pod espresso lub jako kawa parzona metodami alterantywnymi.

Starannie wyselekcjonowane single i autorskie blendy

W ofercie posiadamy około 100 rodzajów kawy, w tym specialty coffee. Większość z nich to tzw. single, czyli kawy jednorodne, pochodzące z jednego kraju, regionu, a czasem nawet z jednej plantacji. Kawa typu single origin daje szerokie pole do odkrywania nowych bukietów smakowych i niuansów, które kryją się w jej wyjątkowym profilu.

Blend to natomiast mieszanka ziaren pochodzących z różnych miejsc, np. ziaren z Ameryki Południowej i Afryki. W naszym asortymencie dostępne są tworzone przez nas autorskie blendy 100% Arabica lub mieszanki Arabiki z dodatkiem Robusty, która dodaje nieco goryczy, ale ma większą zawartość kofeiny. Taki napar z pewnością docenią goście, którzy w hotelowej restauracji piją kawę do śniadania i potrzebują rano mocnego pobudzenia.

Zawsze świeżo palone kawy

W naszej palarni rzemieślniczej ziarna palimy na bieżąco, przed dostarczeniem do klienta, tak aby zawsze były świeże. To daje gwarancję pełni smaku i niezwykły aromat podczas parzenia. Możemy je także wypalić zgodnie z preferencji klienta (jasno, średnio, ciemno) lub dopasować stopień palenia do wybranych ziaren.

Wyróżnikiem naszej palarni jest wolny, ręczny proces palenia przez doświadczonego roastera. Każdy etap — od surowego zielonego do wypalonego ziarna — jest poddawany kontroli, dzięki czemu otrzymujesz od nas wyłącznie produkty najwyższej jakości.

Fachowe doradztwo dla Twojej kawiarni

Kawa do kawiarni to temat szeroki i złożony, a wybór odpowiednich ziaren nie zawsze jest łatwy, szczególnie jeśli dopiero stawiasz pierwsze kroki w kawowym świecie. Dlatego też chętnie dzielimy się naszym doświadczeniem i pomagamy dobrać kawę do oczekiwań i preferencji klientów oraz dostępnych w kawiarni metod parzenia. Jeśli masz jakiekolwiek pytania, skontaktuj się z nami — pomożemy!

Możliwość degustacji kaw do kawiarni

Najlepsza kawa – jej nie da wybrać się „w ciemno”. Zapraszamy do naszego warszawskiego showroomu, w którym naszym klientom zapewniamy możliwość degustacji wybranych kaw. Możesz przetestować, jak smakują ziarna z Brazylii, Peru, Salwadoru, Kenii, Etiopii i wielu innych stron świata. Odpowiemy na wszystkie Twoje pytania i pomożemy dobrać najlepszą kawę.

Doskonała kawa z logo Twojej kawiarni i pomoc w tworzeniu marek kaw

Nie każda kawiarnia ma własną markę kawy. Mają ją nieliczne. Warto skorzystać z takiej możliwości, bo własny kawowy brand to sygnał dla klientów, że serwowana kawa została stworzona specjalnie z myślą o nich. Taki napój ma niepowtarzalny smak, którego nie można znaleźć nigdzie indziej.

Możemy pomóc Ci skomponować Twój autorski blend, wypalić go według Twoich wymagań, a następnie zapakować i opatrzyć etykietą z logo kawiarni.

Częstuj swoich klientów zawsze najlepszą kawą

Postaw na starannie wyselekcjonowane ziarna z całego świata świeżo palone w polskiej rzemieślniczej palarni. Dobrze dobrana, doskonała w smaku kawa do kawiarni sprawi, że Twoi klienci poczują się docenieni i chętnie będą do Ciebie wracać.

kawa do kawiarni
kawa do kawiarni
blend kawy z Brazyliiblend brazylijski
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Brazil Blend kawa ziarnista

26,69 96,19 

Brazil Blend kawa ziarnista

Blend brazylijskich arabik. Słodka z nutami orzechów i toffi. Doskonała do ekspresów ciśnieniowych.

 

Kraj pochodzenia: Brazylia,

Gatunek: Arabica 100%

Obróbka ziarna: Mix

Nuta smakowa: mleczna czekolada, orzechy

Stopień palenia: Średni plus

Rekomendacja zaparzania: ekspres,kawiarka, parzenie w kubu

 

 

kawa z Kolumbiikawa ziarnista z Kolumbii
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa ziarnista Kolumbia Excelso

30,01 108,49 

Kawa ziarnista Kolumbia Excelso

Klasyczna kawa z Kolumbii o głębokim aromacie, z wyraźnym posmakiem gorzkiej czekolady i orzechów.

 

Kraj pochodzenia: Kolumbia

Gatunek: Arabica

Obróbka ziarna: Washed

Nuta smakowa: gorzka czekolada, orzechy

Stopień palenia: Średni plus

Rekomendacja zaparzania: ekspres, kawiarka, parzenie tradycyjne

 

 

kawa świeżo palonadoskonała kawa
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Gold Magic Blend kawa ziarnista

36,04 129,77 

Gold Magic Blend kawa ziarnista

Zbalansowana, aromatyczna i kremowa. Nuty orzechów i porzeczki, wzbogacone słodyczą karmelu.

 

Kraj pochodzenia: Indonezja, Kenia, Etiopia, Kolumbia, Indie

Gatunek: Arabica 90% Robusta 10%

Obróbka ziarna: Mix

Nuta smakowa: orzechy, karmel

Stopień palenia: Średni plus

Rekomendacja zaparzania: ekspres, kawiarka, parzenie w kubu

 

 

dokonały blend od espressokawa blend
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Midnight Blend kawa ziarnista

28,54 102,83 

Midnight Blend kawa ziarnista

Mieszanka stworzona z myślą o entuzjastach włoskiego espresso. Doskonała do ekspresów automatycznych i kolbowych.

 

Kraj pochodzenia: Kolumbia, Peru, Gwatemala, Salwador, Indie

Gatunek: Arabica 80% Robusta 20%

Obróbka ziarna: Mix

Nuta smakowa: gorzka czekolada, orzechy

Stopień palenia: Ciemny

Rekomendacja zaparzania: ekspres,kawiarka, parzenie w kubu