Świeżo palona kawa

Świeżo palona kawa

Zapach i smak świeżo palonej kawy nie ma sobie równych i oznaczać może tylko jedno: właśnie zbliża się Twoja chwila przyjemności z filiżanką małej czarnej. Przedstawiamy nasze kawy ziarniste świeżo palone, które wyróżniają się wysoką jakością ziaren, ręcznym, rzemieślniczym i wolnym procesem palenia w piecu bębnowym i niezwykłą złożonością niuansów wyczuwanych w kawie. Odwiedź nasz sklep ze świeżo paloną kawą i podaruj sobie wyjątkowo przyjemne kawowe doznania.

Kawa świeżo palona prosto z palarni — gwarancja doskonałego smaku

Aromatyczna świeżo palona kawa daje gwarancję wybitnego, pełnego w smaku naparu, w którym najlepiej wyczujesz profil sensoryczny danej kawy: bogactwo jej unikatowych nut smakowych, niepowtarzalny aromat, indywidualną kwasowość i słodycz. Oczywiście gatunek kawy, jej pochodzenie i metoda parzenia także mają znaczenie, jednak świeżość kawy także odgrywa ogromną rolę w tym, jak finalnie smakuje zawartość naszej filiżanki.

Świeżo palona kawa — co to znaczy?

Każdy z nas zna sformułowanie „świeżo palona kawa”, ale co ono tak naprawdę znaczy? Co odróżnia świeżo paloną kawę od kawy z marketu? I dlaczego lepiej wybrać tę pierwszą?

Czym jest kawa świeżo palona?

Najprościej mówiąc, kawą świeżo paloną nazywamy takie ziarna, w przypadku których od czasu wypalenia do momentu przygotowania naparu minął możliwie krótki czas. Co to oznacza w praktyce? Zwykle chodzi o przedział pomiędzy 24 godzinami a kilkoma tygodniami. Wówczas kawa jest najświeższa, a jej właściwości są najlepiej zachowane. Jedyny minus jest taki, że nie powinniśmy przechowywać jej długo.

Czy kawa się starzeje?

Tak. Im więcej czasu upłynie po wypaleniu, tym dłuższy będzie kontakt kawy z tlenem. To prowadzi do utleniania się olejków i substancji rozpuszczalnych, co z kolei przekłada się na stratę cennych walorów smakowych i zapachowych, przez co zaparzona kawa jest płaska i nijaka w smaku. Różnice w smaku pomiędzy kawą świeżo paloną a taką, która przeleżała kilkanaście miesięcy w opakowaniu, są kolosalne.

Czy kawy z marketu są świeżo palone?

Nie, kawy tzw. marketowe, czyli produkowane na masową skalę przez duże koncerny, nie są kawami świeżo palonymi. Proces logistyczny zakłada bowiem taką organizację wypału, by przygotować jak najwięcej kawy „na zapas”, jest także stosunkowo złożony i długotrwały. Zdarza się, że od momentu wypału do otwarcia opakowania z kawą przez klienta w domu minie nawet ponad rok. W takiej sytuacji kawa nie jest kawą świeżo paloną i zdążyła się już utlenić.

Jako konsumenci kupujący kawę marketową, nie mamy nawet możliwości sprawdzenia, kiedy kawa została poddana wypałowi, ponieważ producenci nie mają obowiązku zamieszczać tej informacji na etykiecie. Mamy wyłącznie datę przydatności do spożycia, a jest ona czymś zupełnie innym niż data wypału, ponieważ okres przydatności do spożycia wynosi 2 lata, a kawa świeżo palona, jak już powiedzieliśmy wyżej to kawa do kilku tygodni po wypaleniu.

Dlaczego warto wybrać świeżo paloną kawę z niewielkiej rzemieślniczej palarni?

Niewielkie rodzime palarnie kawy mają tę przewagę nad kawami marketowymi, że dostarczają kawę naprawdę świeżo paloną. Kawa nie musi czekać miesiącami na półce sklepu, tracąc swoje najlepsze właściwości. Trafia do klientów tuż po wypale.

Jednak znaczenie ma nie tylko termin, ale także sposób wypału. W odróżnieniu od palenia przemysłowego, gdzie kawę pali się szybko, małe palarnie z reguły stawiają na wolny, ręczny wypał, który odgrywa kluczową rolę w wydobyciu z kawy tego, co w niej najlepsze. Więcej o tym, jak palimy kawę, dowiesz się niżej.

Świeżość kawy — ważne wytyczne SCA

Prestiżowa organizacja zajmująca się jakością kawy Specialty Coffee Association (SCA) jest zdania, że dbanie o to, by kawa była świeża, polega na wydobywaniu z niej najwyższej jakości smaku oraz aromatu przy jednoczesnym szacunku do pracy ludzi, którzy kawę uprawiają. To dzięki ich pracy możemy delektować się naprawdę doskonałej jakości kawami ziarnistymi, które oferują bogactwo i złożoność smaku.

Jak kawa powinna być palona i przechowywana według SCA?

Rolą palarni jest dopasowanie wypału do ziarna, tak aby podczas parzenia rozwinęło swoje unikatowe właściwości. Jednocześnie istotne jest, by kawa świeżo palona trafiła do konsumenta w jak najkrótszym czasie. Dlatego wśród wytycznych SCA wymienia się konieczność organizacji palenia kawy w taki sposób, by wypalona nie leżała ona długo na półce, czekając na klientów. Bardzo istotny jest również odpowiedni dobór opakowań, by kontakt świeżo palonej kawy z tlenem był jak najmniejszy, dzięki czemu aromat i smak kawy zostają zachowane na dłużej, a czas przechowywania może zostać wydłużony.

palenie kawy — Działamy zgodnie z wytycznymi SCA

Dla nas, jako dla mistrzowskiej palarni kawy i sklepu z kawą najwyższej jakości, rekomendacje te są bliskie i podążamy za nimi, zarówno przy wyborze ziaren, które trafiają do naszego pieca, jak i przy procesie wypalania kawy.

Jak palimy kawę?

W naszej palarni proces palenia kawy jest równie ważny jak staranna selekcja najwyższej jakości ziaren. Zobacz, jak palimy kawę za pomocą tradycyjnej metody mistrzowskiej.

Tradycyjny piec do palenia kawy

Im starszy piec do palenia kawy, tym lepiej. Dlatego kawę palimy w klasycznym piecu bębnowym marki Probat, który liczy sobie 60 lat. Piec ten jest typem urządzenia dedykowanym do palenia kawy metodą mistrzowską przez doświadczonego roastera.

Palenie mistrzowskie — wolne i dokładne

W odróżnieniu od palenia przemysłowego, które odbywa się szybko (trwa zwykle do 8 minut), wypalanie kawy metodą mistrzowską to powolny, ręcznie kontrolowany proces, który trwa ok. 20 minut. Palimy niewielkie ilości kawy, dostosowując czas i temperaturę do typu ziarna.

Kawa naturalna jest wypalana pod okiem doświadczonego roastera, który na bieżąco sprawdza, co dzieje się z ziarnem podczas procesu: jaki ma zapach, jakie dźwięki wydaje, jak zmienia się jego kolor. I tak dostosowuje parametry palenia, by wydobyć z kawy to, co w niej najcenniejsze.

Świeżo palona kawa — zawsze, gdy tylko masz ochotę

W naszej ofercie dostępne są wyłącznie kawy świeżo palone. Nie przechowujemy wypalonych kaw przez długi czas. Dostawa jest szybka (kurier, paczkomaty lub zagraniczne formy wysyłki), dzięki czemu doskonałą świeżo paloną kawą możesz cieszyć się, kiedy tylko chcesz.

Pełnia smaku i aromatu kawy

Staranne podejście do palenia kawy przekłada się na to, że nasze znakomite odmiany Arabiki zachowują wszystkie swoje najcenniejsze właściwości smakowe i aromatyczne.

W mistrzowsko wypalonej kawie doskonale czuć jej niuanse: kwasowość, słodycz, balans, obecne nuty smakowe i wyjątkowy zapach.

Showroom w naszej rzemieślniczej palarni kawy

Wszystkich, którzy chcieliby na żywo zobaczyć i poczuć na swoich kubkach smakowych umiejętności naszych doświadczonych roasterów, zapraszamy do naszego showroomu, w którym pokażemy, w jaki sposób dobieramy parametry wypału do typu ziaren i poczęstujemy doskonałymi naparami kawowymi.

Możesz nas odwiedzić — z największą przyjemnością wprowadzimy Cię w fascynujący świat naszych doskonałych Arabik wypalanych przez wykwalifikowanych roasterów.

Wypał kawy na życzenie

Na życzenie wypalamy także kawę zgodnie z preferencjami naszych klientów. Służymy radą w doborze parametrów wypału. Pomagamy także stworzyć własną markę kawy: od wyboru ziaren, przez proces wypalania, aż po opakowanie kawy. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i do kontaktu!

Świeżo palona kawa — jakie ziarna wybrać?

W naszej ofercie dostępne są znakomite i starannie wyselekcjonowane kawy — łącznie jest to ok. 100 kaw typu single origin oraz mieszanek. Jakie ziarna wybrać?

Kawa świeżo palona z całego świata

Naszą pasją jest odkrywanie nowych doznań, jakie kryją się w ziarnach kawy. Staramy się bywać na wszystkich najważniejszych eventach kawowych świata, współpracujemy z lokalnymi gospodarstwami i niewielkimi plantacjami kawy.

Wiemy o tym, że osoby różnią się w kwestii kawowego gustu. W naszym sklepie znajdziesz kawy z różnych regionów świata, z których każda z nich ma odmienny profil smakowy i jednocześnie każda zachwyca smakiem i aromatem. Zobacz, skąd pochodzą nasze doskonałe ziarna kawy.

Kawy z Ameryki Południowej i Środkowej

Kawy z Ameryki Południowej i Środkowej przypominają to, co w naszej części świata rozumiemy pod pojęciem kawy klasycznej. Jej kwasowość jest stosunkowo niska lub średnia, wyższy jest natomiast poziom słodyczy. Takie ziarna wypalane są ciemno lub średnio.

Wyczuwalne nuty? Czekolada, karmel, orzech. Kawa południowo lub środkowoamerykańska z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom espresso i kaw mlecznych. Jest dedykowana do ekspresów ciśnieniowych lub kawiarek.

W naszej ofercie posiadamy kawy pochodzące z Brazylii, Peru, Kolumbii, Kostaryki, Gwatemali oraz Nikaragui.

Kawy z Afryki

Kawa pochodząca z Afryki smakuje najczęściej zupełnie inaczej. Czekolada nie jest już w ziarnach wyczuwalna, dominują cytrusy i inne owoce, np. owoce czerwone. W związku z tym tak przyjemna i pożądana w kawie kwasowość jest w nich stosunkowo wysoka. To z Afryki zresztą pochodzi najwięcej kaw uznawanych za specialty coffee. Takie kawy są najlepsze do przygotowania metodami altenatywnymi — wówczas najlepiej rozwijają swój smak i aromat.

W naszym sklepie znajdziesz starannie wyselekcjonowane ziarna uprawiane na najlepszych plantacjach w Etiopii, Kenii czy Rwandzie.

Najlepsza kawa ziarnista

Kawa ziarnista, którą zmielimy tuż przed przygotowaniem to zawsze dobry wybór. W odróżnieniu od kawy, którą kupujemy jako już zmieloną, kawa ziarnista zachowuje wszystkie swoje najcenniejsze właściwości, rozwijając w procesie parzenia bogactwo swoich smaków i aromatów.

Arabica — najszlachetniejsza kawa

Arabica to kawa szlachetna i łagodna. O tym gatunku kawy mówi się, że zachwyca smakiem i aromatem, trafiając w gust miłośników naprawdę dobrej kawy. Jest uznawana za odmianę lepszą od Robusty. W zależności od regionu uprawy jej poziom kwasowości może być różny (mówimy o Arabice nisko, średnio lub wysoko kwasowej), różne też będą nuty smakowe w niej wyczuwalne – od rześkich owoców tropikalnych czy czerwonych aż po karmel i czekoladę.

Nasi klienci najchętniej wybierają kawy 100% Arabica – jako single lub blendy.

Single oringin czy blend?

W naszym sklepie dostępne są kawy single origin oraz blendy. Jakie są między nimi różnice?

Kawa single origin

Kawa Arabica single origin to inaczej kawa jednorodna. Oznacza to, że pochodzi z jednego regionu uprawy lub nawet z jednej plantacji, a zespół właściwości charakterystycznych dla tego regionu dominuje w smaku kawy.

To idealna kawa do tego, by odkrywać fascynujące profile smakowe z różnych stron świata. W Single Origin możesz odnaleźć nuty smakowe charakterystyczne dla danego miejsca uprawy. Do tej kategorii zaliczają się też kawy z segmentu specialty coffee.

Blendy

Blendy to natomiast kompozycje różnych ziaren. Do naszego sklepu trafiają wyłącznie nasze autorskie blendy, których smak jest złożony, bogaty i doskonale łączący w sobie wszystkie nuty smakowe użytych do kompozycji ziaren. Tych mieszanek nie kupisz nigdzie indziej, nasz sklep to jedyne miejsce, gdzie możesz je zamówić.

Dlaczego warto kupić kawę świeżo paloną z naszej palarni?

Staramy się przekazywać naszą fascynację bogatym światem kawy i dostarczać naszym klientom zawsze jak najlepsze doznania związane z piciem kawy. Sprawdź, dlaczego polecamy wybrać nasz sklep.

Najlepsza świeżo palona kawa na wyciągnięcie ręki

Składając u nas zamówienie, zyskujesz pewność, ze otrzymasz kawę naprawdę świeżo paloną, tak abyś mógł delektować się jej niepowtarzalnymi walorami smakowymi i zapachowymi niedługo po wypaleniu ziaren.

Palenie tuż przed wysyłką, odpowiednie opakowanie, szybka dostawa, korzystna cena, szeroki wybór specialty coffee – oto za co cenią nas nasi klienci. Już dziś złóż zamówienie i dołącz do grona osób, które na co dzień delektują się pysznym kawowym naparem.

Starannie wyselekcjonowane ziarna z całego świata na każdą okazję

Szukasz kawy dla siebie? A może na prezent? U nas bez problemu znajdziesz doskonałe kawy świeżo palone na każdą okazję i na każdą kieszeń. Wśród tysięcy rodzajów kaw na świecie wybieramy dla naszych klientów te, które mają zdecydowanie najlepszą jakość.

Szeroki wybór specialty coffee

Dla osób, które szukają dla siebie czegoś naprawdę wyjątkowego, mamy kawy z segmentu specialty coffee, czyli te, które przez wysoko wykwalifikowanych kawowych ekspertów zostały określone jako najlepsze na świecie i otrzymały punktację powyżej 80 pkt SCA. Zapraszamy do naszego sklepu, w których znajdziesz dziesiątki specialty coffee z różnych stron świata.

Zestawy kaw świeżo palonych

Chcesz się przekonać jak dobrze może smakować kawa świeżo palona, ale nie wiesz na co się zdecydować? Zachęcamy Cię do wypróbowania naszych zestawów z różnymi doskonałymi kawami, dzięki którym odkryjesz to, co najlepiej trafia w Twój kawowy gust.

Nie tylko kawa świeżo palona

Poza doskonałej jakości kawą świeżo paloną, nasz sklep to także miejsce, w którym kupisz akcesoria do parzenia kawy jak ekspresy, młynki, zaparzacze alternatywne, filtry, czajniki, dzbanki filtrujące wodę, filiżanki i inne gadżety, których szukają klienci miłośnicy małej czarnej.

Kawa z Hondurasukawa ziarnista z Hondurasu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa ziarnista Honduras

29,15 105,04 

Kawa ziarnista Honduras

Single Origin

Zrównoważona i aromatyczna kawa z niską kwasowością. Słodkie nuty karmelu i czekolady, połączone z owocami tropikalnymi.

 

Kraj pochodzenia: Honduras

Gatunek: Arabica

Obróbka ziarna: Natural

Nuta smakowa: czekolada, karmel, owoce tropikalne

Stopień palenia: Średni plus

Rekomendacja zaparzania: ekspres, kawiarka, parzenie tradycyjne, drip/przelew, aeropress

 

 

Kawa z Salwadorukawa ziarnista z Salwadoru
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa ziarnista Salwador Single Origin

32,96 119,06 

Kawa ziarnista Salwador Single Origin

Aromatyczna, kremowa, doskonale zrównoważona kawa.

Niska kwasowość, delikatna słodycz, posmak czekolady i orzechów.

Doskonale sprawdzi się w kompozycji z mlekiem i napojami roślinnymi.

 

Kraj pochodzenia: Salwador

Gatunek: Arabica

Obróbka ziarna: Washed

Nuta smakowa: czekolada, orzechy

Stopień palenia: Średni plus

Rekomendacja zaparzania: ekspres, kawiarka, parzenie tradycyjne

 

 

Kawa ziarnista z Indiikawa z indii
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa ziarnista Indie Moonson

32,96 119,06 

Kawa ziarnista Indie Moonson Malabar

Single Origin

Doskonała arabika z Indii. Dzięki wiatrom i deszczom monsunowym jest lekko pikantna, dymna i ziemista w posmaku.

 

Kraj pochodzenia: Indie

Gatunek: Arabica

Obróbka ziarna: Washed

Nuta smakowa: czekolada, przyprawy

Stopień palenia: Średni

Rekomendacja zaparzania: kawiarka, parzenie tradycyjne, drip/przelew ręczny, aeropress

 

 

kawa mocnamocna kawa do espresso
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Punch Blend kawa ziarnista

24,35 87,95 

Punch Blend kawa ziarnista

Gęsta, intensywna z goryczkowym i cierpkim posmakiem. Kawa z dużą zawartością kofeiny.

 

Kraj pochodzenia: Brazylia,

Gatunek: Arabica 50% Robusta 50%

Obróbka ziarna: Mix

Nuta smakowa: orzechy, karmel

Stopień palenia: Średni plus

Rekomendacja zaparzania: ekspres,kawiarka, parzenie w kubu